Főkép

Vajon a nyegle, mindenkin gúnyolódó, a mágikus állatokat megvető Silas miért kap mégis egy életre szóló barátot? Létezik-e egy másik, jólelkű, érdeklődő, kedves Silas? Milyen élmények várnak a gyerekekre és barátaikra az erdei iskolában? Vajon titokban maradhatnak-e Siegmann igazgató úr előtt a mágikus állatok? A Mágikus állatok iskolájának Hű, de durva! című részében minderre választ kapunk és még sok további kalandban lehet részünk.

 

Az eddigi kötetek címei közül ez talán a legsejtelmesebb, legkevésbé árulkodó cím, legalábbis első ránézésre. Ha azonban végigolvassuk az egész kötetet, rádöbbenünk, hogy tökéletesen választás. Egyrészről már az alaphelyzet is „durva”, hiszen adott egy diák, aki csak próbaidőre kap állatot, és egy köteten át izgulhatunk, hogy vajon megtarthatja–e. Másrészről pedig a „durva” jelző a kacifántos, fordulatos cselekményhez is remekül illik.

 

A mostani résznél végre egy húron pendültem a gyerekeimmel, ezúttal engem is hozzájuk hasonlóan magával ragadott az izgalmas történet. Egy személyes plusz is volt mindebben, pontosan a lányom első négynapos osztálykirándulását megelőzően olvastuk együtt a könyvet, amely remek felkészülésnek bizonyult mindkettőnk számára. Én visszaidéztem a honvággyal, élményekkel teli gyerekkori táborozásaimat, a lányom pedig hatalmas várakozással tekintett a saját utazása elé. Itt csak mellékesen teszem hozzá, hogy egyáltalán nem csalódott, és a kirándulást követően egészen sok párhuzamot húzott elő a könyvből a saját utazására vonatkoztatva.

 

A személyes érintettségen kívül is nagyon jó volt olvasni ezt a részt, ugyanis Margit Auer az eddigi részekhez képest is sokkal autentikusabb hangnemet üt meg az új kötetben. Miss Cornfield osztálya az osztálykirándulás alatt tökéletes, összetartó közösséggé érlelődik, amelynek tagjai jóban-rosszban kiállnak egymásért, összefogott akciókban támogatják egymást. Mind a gyerekek problémái, mind pedig a cselekmény valósághű, egyszerre jól követhető mégis pörgős, számos váratlan meglepetéssel tűzdelt. A két új mágikus állat személyisége ezúttal is tökéletesen illeszkedik a két gazdi tulajdonságaihoz, a kis tulajdonosok és házi kedvenceik karaktere nagyon szerethető. A Hű, de durva! kötetben az eddigieknél nagyobb szerepet kap a humor, számos vicces jelenetnek lehetünk tanúi, emellett a párbeszédek is frappánsabbak, szórakoztatóbbak.

 

A beköszöntő fülszöveg szerint az új kötet, a Torta vagy bukta! folytatja majd az ebben a részben megkezdett hagyományt, minden eddiginél izgalmasabb történetre és titkokra számíthatunk. Miss Cornfield osztálya benevez egy tévés vetélkedőbe, ahol bizony nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz egyszerű dolguk, ha győzni akarnak, mivel valakinek ez nem áll érdekében. Hát nem is tudom, hogy most éppen melyikünk várja hármunk közül legjobban a következő részt, de kétségtelen, hogy most már én is nagyon.