Főkép

Nem tudom, ki hogy van vele, de pár város meghatározó az életemben. Az egyik ilyen Sopron, amit pár évvel korábban fedeztünk fel feleségemmel, a másik Budapest, amelyhez életünk újrakezdése fűződik, s végezetül Visegrád, ahol első ízben éltük át az érzést, hogy évszázadok emlékein lépkedünk, és ugyanazt a tájat látjuk, amit már az Árpád-házi vagy az Anjou királyok is néztek vacsora után.

 

Ezért aztán, amikor lehetőség adódott, hogy az idén már 32. alkalommal megrendezésre kerülő Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok előtt pár nappal bejárjam a helyszíneket, és első kézből származó információkat halljak a rendezvényről, egy pillanatig sem haboztam, így pár nappal később már a királyi város felé buszoztam.

 

Nem sokkal a megérkezés után már ott álltam Cseke László főszervező mellett, aki nem csupán a Pro Visegrád Kulturális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. vezetőjeként, hanem a Szent György Lovagrend kancellárjaként is felelt kérdéseimre. Az alapos válaszokból nem csak az derült ki, hogy idén milyen újdonságokkal várják a látogatókat, hanem a nemzetközi kapcsolatokról is szó esett (többek között arról, hogy a Fesztivált felvették Történelmi Játékok Nemzetközi Szövetségébe).

 

 

A legfontosabb tudnivaló szerintem, hogy idén már fizetős a Palotajátékok, a felnőttek (14 év felett) 1000 forint ellenében vásárolhatnak belépőt. Ami szerintem megéri, mert a korábbi években megszokott zenei koncertek, Királyi Borudvar, tánc- és bábbemutatók, kirakodó vásár mellett, egyrészt középkori mesterségek bemutatójával készülnek a rendezők, valamint – és ez az, ami miatt azt mondom nem pénz az ezres – megtekinthetőek a Királyi Palota és a Salamon-torony kiállításai, a gyönyörű díszkutak, no meg a hercegi lakosztály. Mi több, ha a megfelelő időpontban érkezünk a Palotához vagy a Salamon-toronyhoz, akkor értő vezetéssel járhatjuk be a termeket. Ránézésre az idei műsor egyik legérdekesebb kiegészítő programjának ígérkezik a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának reneszánsz konyhai bemutatója, amely a kísérleti régészet eszköztárának felhasználásával a középkorban élt emberek étkezési kultúráját mutatja be. Apróságnak tűnhet, de a Fesztivál ideje alatt a városban díjmentesen lehet parkolni és a múzeumokban a vécéhasználatért sem kell fizetni.

A három nap alatt 11 lovagi tornát nézhetnek meg az érdeklődők, akik három, különböző felépítésű, időtartamú és árú műsor közül választhatnak (Kázmér lengyel király lovagi tornája, Károly Róbert magyar király lovagi tornája, János cseh király lovagi tornája). A korábbi évekhez hasonlóan ezek megtekintéséért külön belépőket kell megvásárolni, külön jegy van a felnőtteknek, és a gyerekeknek. A részletes program megtekinthető az alábbi weboldalon: www.palotajatekok.hu.

 

Néhány szó az oda- és visszautazási kedvezményekről: a MÁV Start Vasúti Személyszállító Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt. 50%-os kedvezményt biztosít azoknak, akik a palotajátékokra szóló belépőjegyüket visszaútjuk során felmutatják. (A kedvezmény retúrjegyre nem érvényes!

Akik a MAHART Passnave Személyhajózási Kft. 2016. július 8-án (péntek) és július 10-én (vasárnap) Visegrádra induló járatait veszik igénybe, hogy eljussanak a Palotajátékokra, 1.000 Ft-os, KIEMELTEN kedvezményes jeggyel tekinthetik meg a lovagi tornát, plusz térítésmentesen kapják meg a napi belépőjegyet! (A hajóra váltott menetjegyet a VISEGRÁD Információs standnál – közvetlenül a rendezvény bejáratánál kell felmutatni, ezután válik érvényesíthetővé a kedvezmény.)

 

Egyszóval az idei, immáron 32. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok színes-szagos forgatagnak ígérkezik, számtalan programmal, erre a hétvégére kicsit újra átélheti mindenki a középkor hangulatát, és most sem mondhatok mást, mint tavaly: ezt egyszer az életben mindenkinek látnia kell.

 

Kedvcsináló facebook fotóalbum itt