Főkép

Két, Hammondra épülő, funkot, soult, bluest gyilkos táncparkett-eleggyé keverő, nyolctagú zenekar. A magyar Kéknyúl és a holland Beans & Fatback egyetlen monumentális bulival búcsúztatja az ezen a napon véget érő holland EU-elnökséget, a lehető leglazább módon.

A hetvenes évek soul- és funkzenéjében gyökerező, urbánus tánczenét játszó Kéknyúl egyedülálló színfoltja a hazai klub- és fesztivál-körforgásnak. Bár a csapat hangzása sokáig Premecz Mátyás zenekarvezető-billentyűs ‒ védjegyének számító ‒ Hammond orgonája köré épült, valójában nyolc egyenrangú muzsikus sző izgalmas zeneszövetet telivér fúvósszólamokkal, vagány gitárokkal, sok vokállal és Andy Hefler szenvedélyes, karakteres, óceánon túli énekével.

A megszokott funkos alapok önmagukban is új dimenziót kapnak azáltal, hogy a basszus-lüktetés immáron nem az orgonából, hanem Bata István basszusgitárjából szólal meg. A soulos dalok számtalan izgalmas irányba indulnak el, a jazz helyett a rock, sőt a pszichedélia világába. Sokkal nagyobb szerepet kap Csókás Zsolt gitárja és a hazai zenekaroknál szinte egyedülálló módon az egész csapat vokálozik - ilyet utoljára hazai színpadokon a hetvenes évek "etalon-zenekarainál", az LGT-nél vagy a Generálnál hallhattunk. Hogy a végeredmény mégis egységes, az a zenekar érett, letisztult hozzáállását dicséri. A hab a tortán Andy Hefler éneke, amely lubickol az új dalok adta lehetőségekben, az érzelmek széles skáláját bejárva, egyes dalokon belül is.

A zenekar tagjai
Andrew Hefler: ének
Premecz Mátyás: Hammond orgona, billentyűs hangszerek
Csókás Zsolt: gitár
Jász András: altszaxofon
Bognár Attila: harsona
Puskás Csaba: trombita
Bata István: basszusgitár
Badics Márk: dob

Lemezek
Nahát Babám, 2011
The Wind Plays Me, 2014
Crowded Universe, 2015

Az amszterdami Beans & Fatback Németalföld egyik legvadabb bulizenekara. Az alapító-ötletgazda-zeneszerző Onno Smit szeme előtt voltaképp az lebegett, hogy milyne lenne, ha a Black Keys Tarantino-filmzenéket játszana. Összerántotta hát baráti zenésztársaságát, és két dobossal, egy Hammondossal meg még pár muzsikussal nekiállt gyilkos szörfrock-funk-rockabilly-deltablues elegyet keverni.

A végeredmény: a lehető legtáncosabb muzsika, amiben a bigband-szving elemei éppúgy ott vannak, mint a rock and roll zúzdája, a vintage hangzások, zakatoló funk, pszichedelikus bluesrock, és még ki tudja, mi minden. A Beans & Fatback az egyik legszórakoztatóbb tánczene, amit a téren egyébként sem gyenge Hollandia kitermelt magából.

A zenekar tagjai
Onno Smit: ének, gitár
Paul Willemsen: gitár
Jet Stevens: basszusgitár
Gerhart: utősök, billentyűsök
Jeroen Tenty: Hammond
Toon Oomen: dob, gitár
Cody Vogel: dob, ütősök

Lemezek
Beans & Fatback, 2010
With Skin Attached, 2013
Heroine Lovestruck, 2015

Kéknyúl
Beans & Fatback (NL)
A holland EU-elnökség záróbulija
2016. június 30., csütörtök 20:00
A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő
Jegyár: 2400 Ft, elővételben: 1900 Ft.
Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.
A koncert támogatója a Holland Királyság nagykövetsége - a 2016-os holland EU-elnökség alkalmából.
A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Forrás és további infó:
http://www.a38.hu/hu/program/keknyul-hu-beans-featback-nl

http://keknyul.com/

https://www.facebook.com/keknyulband

http://showcase.fm/beansandfatback

https://www.facebook.com/beansandfatbackmusic/