Főkép

Ungvári Tamás: Felperzselt ország – Sorsfordító évek emlékiratai

A Felperzselt ország múltidéző mű – feltehetően a neves író-irodalomtörténész legfontosabb munkája –, a második világháború végének „ébredését” eleveníti fel. A front elvonul, az emberek kitántorognak a pincéből, némelyek hazaérkeznek a hadifogságból, másokat bilincsbe verve hoznak mint háborús bűnösöket. A béke első pillanataiban az írók is eszmélnek, ébrednek. Élményeiket ostromnaplóban rögzítik, mint Kassák, Déry, Illyés, Nagy Lajos, mások türelmetlen utópiákat szőnek.

A Felperzselt ország nem a szaktörténész műve. Igaz, a biztos tájékozódású irodalomtörténész rajzolta fel azt a térképet, amelyet a szépíró népesített be korhű díszlettel, a mához szóló drámával, elfeledett történetekkel. Ungvári Tamás történelmi miniatűrjeinek, négykötetes enciklopédiájának olvasói most a mesterművet tarthatják kezükben, a saját történelmünkről, a megszenvedett igazságról.

Terjedelem: 256 oldal

Ára: 3750 Ft

 

Köves Gábor: Mi az, hogy nagymenők? – Sztárinterjúk – Umberto Ecótól Kate Winsletig

Köves Gábor újságíró, a Magyar Narancs legendás sztárinterjúinak riportere. Kötetünkben a legnépszerűbb interjúiból közlünk válogatást – olyan művészekkel és botrányhősökkel, mint George RR Martin vagy Esterházy Péter, vagy a Poirot-t alakító David Suchet; David Cronenberg vagy a Pussy Riot.

Terjedelem: 320 oldal

Ár: 3750 Ft

 

 

 

 

 

 

 

Bruck András: New Yorkba zárva

Bruck András első regénye, a New Yorkba zárva 1996-ban jelent meg először. Témája az emigráció és az idegenség  ̶  utóbbi egyaránt igaz az elbeszélő hazájára, Magyarországra, választott otthonára, az Egyesült Államokra, és saját magára, valamint a környezetére is. Egy mindentől és mindenkitől eltávolodó, végletekig magányos figura beszéli el a múltját és a jelenét, mindezt egy New York-i ortodox zsidó közösség közepéből, a magyarországi rendszerváltás környékén. Szerelem és kiégés, álmok és céltalanság, identitás és arcvesztés – mindennek delejes és megrázó elegye kavarog előttünk a regény lapjain. A New Yorkba zárva problematikája – tekintettel arra, hogy az elmúlt években csaknem félmillió honfitársunk döntött a kivándorlás mellett – 2016-ban sem veszített az aktualitásából.

Terjedelem: 368 oldal

Ár: 3750 Ft

 

Fóthy János: Horthyliget – A magyar Ördögsziget

A Tanúságtevők-sorozat – Ungvári Tamás válogatásában – a magyar munkaszolgálatosoknak állít emléket. Fóthy János, a Pesti Hírlap munkatársa 1944 tavaszán került a Csepel-szigeten létesített internálótáborba, Horthyligetre. Négy hónapot töltött ott. A szigetszentmiklósi lágerben zsidó származású újságírók, ügyvédek és egyetemisták raboskodtak. Fóthy beszámolójában megelevenedik a korszak abszurditása és borzalma. Kegyetlenkedő parancsnokok, embertelen körülmények; ezzel szemben pedig a remény és a kitartás tisztasága. „Aki nem tud szembenézni a múltjával, arra van ítélve, hogy örökké megismételje” – írta George Santayana, amerikai filozófus. A Tanúságtevők-sorozat eme szörnyű jóslat ellen lázad.

Terjedelem: 160 oldal

Ár: 2450 Ft

 

 

Forrás: Scolar Kiadó