Főkép

Fülszöveg:

A Kadhafi-rendszer megbuktatása után Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban, két amerikai létesítmény működött: a CIA kirendeltsége és egy kisebb diplomáciai képviselet. Mindkettőt civil jogállású fegyveresek, szerződéses magánvállalkozó operátorok és a Diplomáciai Védelmi Szolgálat ügynökei védték, minimális létszámmal.

 

2012. szeptemberében, a 9/11-i támadások évfordulóján helybeli iszlámista fegyveresek lerohanták a diplomáciai képviselet épületcsoportját, és megpróbálkoztak a CIA-létesítmény bevételével is. A merénylet során meghalt az Egyesült Államok líbiai nagykövete, a külügy egy másik munkatársa, valamint két operátor. Az ügyből hatalmas, Barack Obama elnököt és Hillary Clinton külügyminisztert is érintő politikai botrány kerekedett Washingtonban.

 

Ez a könyv az életben maradt amerikai védők - a leszerelésük óta fegyveres biztonsági vállalkozók - szemszögéből meséli el a bengázi csatát, és bepillantást enged mind az anarchiába süllyedő Líbia életébe, mind az amerikai külpolitika napi gyakorlatába.

 

A kötetből 2016-ban Michael Bay rendezett nagy költségvetésű filmet John Krasinski, David Giuntoli, Pablo Schreiber, Toby Stephens, Max Martini és James Badge Dale főszereplésével.

 

Brett Cavatone minden nyom nélkül tűnt el, és senki nem tudja hová mehetett, mi történhetett vele. Miközben a társadalmat tartó utolsó pillérek is összeomlanak, Hank megpróbálja a lehetetlent, és a férfi nyomába ered. Útját egyetemvárosokból szerveződött anarchisták és a bevándorlásellenes Nemzeti Gárda keresztezi, miközben jó szokása szerint ismét kemény kérdéseken töpreng: Emberi létünkből eredően mivel tartozunk egymásnak? Mit jelent civilizáltnak maradni egy olyan világban, ami éppen összeomlik körülöttünk?

 

Részlet a regényből:

 

 

A Kiadó engedélyével.