Főkép

A nem éppen hétköznapi Winterstein iskolába Miss Cornfield személyében új tanító érkezik, vele együtt pedig az intézmény rendszeres látogatója lesz a tanárnő bátyja, Mortimer Morrison is, a mágikus állatkereskedés tulajdonosa, akitől a segítségre szoruló gyerekek beszélő, mágikus állatot kapnak. Az állatok segítik a diákokat problémáik megoldásában és abban, hogy jobban érezhessék magukat a bőrükben.

 

Ida új az iskolában, nagyon jó tanuló, törekvő lány, akit osztálytársai nem fogadnak kitörő örömmel. Benni, a meglehetősen ügyetlen mozgású, félénk, de végtelenül jószívű fiúnak szimpatikus a lány, aki ráadásul a padtársa is lesz. Ők ketten nagyon különböző természetűek, ezért nem csoda, ha nehezen találják meg a hangot egymással. Az iskola igazgatója egyébként egy nemzetközi versenyre karalábékat termeszt, amik egyre másra tűnnek el, ráadásul az iskolában napról napra meghatározatlan eredetű bűz terjeng. Vajon fény derül a fura szag okára?  És ki lehet a titokzatos rabló? Vajon megszereti egymást Ida és Benni? És vajon milyen állatok egyengetik majd az útjukat?

 

Margit Auer sorozatának első kötetében mindezen kérdésekre és még sok másikra is választ kaphatunk. A kedves, szerethető történet alapötlete bizonyára sok 7-8 éves gyermeknek örömet okoz majd, hiszen tökéletesen illeszkedik az ekkor még mágikus elemekre építkező gyermeki képzeletvilághoz. Ebben a korban ugyanis a gyerekek gyakori szokása, hogy félelmeik, kételyeik legyőzése, élményeik megosztása érdekében olyan elképzelt barátokat találnak ki maguknak, akik elengedhetetlen társukká válnak mindennapi életük kisebb-nagyobb történései során. A Mágikus állatok iskolája című regénysorozat pedig pontosan erre a gyermeki szokásra épít. A Morrison által a gyerekeknek ajándékozott állatok az adott gyermek titkos, pozitív adottságait szimbolizálják, jelenlétükkel segítik gazdájukat, hogy az a legjobbat hozhassa ki önmagából és valódi barátokra leljen.

 

A regény nyelvezete egyszerű, csakúgy, mint maga a történet. A könyv kivitelezése jól eltalált, viszonylag nagy betűkkel nyomtatták, a megértést pedig Nina Dulleck kiváló rajzai is segítik. Míg az idősebbeknek már nem feltétlenül okoz különösebb kihívást, hiszen maga a történetvezetés tényleg meglehetősen egyszerű, a betűkkel most ismerkedő korosztály számára tökéletes olvasmánynak bizonyulhat, illetve jól követhető szülői felolvasás közben is.

 

Jó hír a lelkes kis olvasóknak, hogy már megjelent a második és harmadik kötet is, amelyekben nemcsak újabb mágikus állatokkal találkozhatunk, hanem az is kinyomozásra vár, vajon miért tarkítja egyre több gödör az iskola udvarát, és valami kísértetfolyosóról is szó esik. A történetek kedvelői számára pedig fontos lehet azt is tudni, hogy előreláthatólag összesen hat kötetet számlál majd a Mágikus állatok iskolája sorozat.