Főkép

Őszi con, hideg con. Bár az igazat megvallva az időjárás idén még egész kegyes volt a cosplayesekhez (gondolok itt főleg az egy szál harisnyában rohangáló lányokra), különösen délelőtt, mert a szürke ég ellenére viszonylag normális hőmérséklet mellett és szárazon meg lehetett úszni a bulit. Az időjárástól függetlenül persze megint nagyon sokan voltak, bár úgy érzem, a teret egyre hatékonyabban használják a szervezők, most ugyanis csak viszonylag ritkán volt hering-party érzésem, ez tehát mindenképp pozitívum.

 

Cosplay fronton kicsit vegyes volt a felhozatal: úgy érzem, hogy egyrészt ez a LoL/Warcraft-vonal már egy kissé kezd megfáradni, másrészt viszont csak viszonylag kevesen hajlandóak kilépni a komfortzónájukból, ez a két tényező pedig együtt azt eredményezi, hogy pár kivételtől eltekintve igazán kiemelkedő ruhákat és karaktereket nem lehetett most látni, de cáfoljatok meg. Természetesen vannak, akik mindig hozzák a remek színvonalat, Majoros Tünde Zsuzsanna például ismét tökéletes volt (de mondjuk ő profi), és mellette is akadtak páran, akiknek vagy kiválóan megmunkált, vagy ötletes jelmezük volt, de a kettő együtt valahogy elég ritkán állt össze. Direkt visszanéztem a tavaly őszi craftmanshipes felvételeket, és kis túlzással mondhatom, hogy ég és föld a különbség. Persze nem csak a versenyzőkből áll a cosplayes társadalom, „odakinn” is akadtak vicces (Zseniális Teknős, Nyan Cat, A Maszk), meglepő (Windows 98, Abraham Lincoln, Kaonashi), cuki (Belle, Mini Creeper)  és szimplán csak király (Deadpool, a Toy Story-s hármas, Solid Snake, Mátrixos ikrek) cosplayek, de a korábbiakhoz képest az egy főre jutó menőség aránya most mintha némileg alacsonyabb lett volna.

 

Az én kedvenceim a Final Fantasy VII cosplayek voltak: itt Sephiroth-ot egy német, Cloud Strife-ot pedig egy magyar lány személyesítette meg, méghozzá nagyon jól kivitelezetten és látványosan. Ráadásul ebben az esetben a hazai lány még jobb is volt, pont annyi volt a cosplayében, amennyi kellett, és a hajat iszonyat jól sikerült levennie. Ha már a külföldiekről beszéltünk, muszáj még szót ejteni Julija Jukicról, aki a tavalyi Psycho Mantis jelmeze után idén egy Assassin`s Creed originallal tért vissza. Hatalmas show-t csinált a színpadon, és a piperkőc gróf karakter is jól illett hozzá, remélhetőleg ezt majd a szervezők is honorálni fogják valamilyen módon.

 

Mivel a cosplayek, mint említettem, annyira nem kötöttek most le, így sokkal több időm maradt a rendezvény felfedezésére, és örömmel konstatáltam, hogy a videojáték-szekciót egy sokkal tágasabb csarnokba költöztették, ahol így már vígan oda lehetett férni (egy kis várakozás után) akár a Metal Gear Solid V-höz, akár mondjuk az Uncharted Collection-höz. És persze ott volt a retro játéksarok is (Insert Coin), ahol első körben nagyjából másfél órára ragadtam le: volt N64-ük, Super Nintendójuk, Segájuk és a felénk csak TV Játék néven ismert Atari 2600-asuk is (vagy valami olyasmi). Hatalmas élmény volt megint ezekkel a legendás konzolokkal és játékokkal nyomulni, örök hála érte.

 

Összességében azért minden szépen a megszokott mederben zajlott, a hangulat megint kiváló volt, és bár úgy tűnhet, hogy elégedetlen voltam a felhozatallal, ez azért távolról sincs így, csak annyira megszoktam már a magas színvonalat, hogy akarva-akaratlan észreveszem, ha becsúszik egy-egy gyengébb széria cosplay-téren. Simán el tudom amúgy azt is képzelni, hogy tavasszal azért készülnek jobb jelmezek, mert az emberek a hosszú téli esetéken és hétvégéken szívesebben barkácsolnak, mint a nyári melegben. Viszont ezek után a következő conon már tényleg nem lehet kifogás.