Főkép

A tizedik magyarul megjelenő Korongvilág regényben Terry Pratchett moziba visz bennünket, ám díszbemutató helyett humorba mártogatott paródiát tálal fel a nagyérdeműnek. A végzet két bájos eszköze (Viktor és Ginger) megpróbálja kideríteni az igazságot a közelgő világvégéről, de az állandó forgatások miatt kevés az erre fordítható szabadidejük. Az „Elvitte a Szél” című film díszbemutatóján aztán minden elszabadul. Tolókocsi, orángután és pár IZÉ.

A borítón gyakorlatilag tömény összefoglalását látjuk a könyv cselekményének, s egyúttal a fontosabb szereplőkkel is megismerkedünk. A hihetetlen hosszú fejszőrzettel, valamint szemlátomást dús idomokkal rendelkező, egyértelműen nőnemű lény Ginger névre hallgat és cseppet sem meglepő módon ünnepelt mozgóképsztár.

A férfinézőkön kívül a mögötte álló, hatalmas kardot szorongató, a közízlés szerint jóképű Viktor is teljesen belebolondult, vagyis nyilvánvalóan gyengéd érzelmeket táplál az isten háta mögötti faluból érkezett leányzó iránt. Miközben gondolatai Ginger körül mozognak, nem jut ideje saját, tekintélyes méretű, jobbára tisztes családanyákból és fiatal leányokból álló, reménytelenül epekedő rajongótáborára – lévén ő is sztár.

Ginger lábánál Gaspod kutya csóválja a farkát, értelmes szemeivel mintha üzenne valamit. Kicsit érthetetlen hallgatása, hiszen képes BESZÉLNI, hála a Holivud néven ismert homokdomb különös mágiájának. A történetben egyébiránt több állat is felbukkan, akik hasonló problémákkal szenvednek, többek között egy nyúl, egy macska-egér kettős, valamint egy rosszul artikuláló kacsa.

Alattuk egy jól kifejlett troll heverészik, de hát mit várjunk egy jól megfizetett statisztától, aki a sokatmondó Szikla művésznévre hallgat. A megtermett illető egyik vállán két krampusz éppen filmszalagra rajzolja a látottakat! A felvevőgép mögött alkimista áll, tőle balra pedig egy igazi producer a rosszabbik fajtából. A világra vigyázó (nem véletlenül ismerős formájú) szobor (a háttérben) az évszázados tétlenség következtében öltötte fel pókhálóruháját, s különben is eléggé távol kerül az eseményektől.

A hátsó borítón további érdekes és fontos szereplők, eszközök, illetve egy ismerős arénabelső látható. A történet különben ezen szereplők találkozásáról, valamint az ebből következő hihetetlen eseményekről szól.

A tizedik magyarul megjelent Pratchett könyv sziporkázó egyvelege a fantasynak és a humornak. Miközben az amerikai filmeken élcelődünk, mintegy mellékesen ismét szembesülünk a világ megmentésének feladatával.

A szerző életrajza