Főkép

Bűbájos bajok – Pratchett 4. Korongvilág-regényének címe. A kis Mort-féle kitérő után újra visszatér Széltoló, a legendás varázsló, akinek hatalmához legfeljebb egy csótányé mérhető. Ez szerencsére nem akadályozza meg abban, hogy világraszóló hőstetteket hajtson végre, így megint lesz valaki, aki kihúzza a Korongvilágot a bajból.

A baj jelen esetben egy kisfiú képében jött el. De ne az átlagos, lányok haját húzkodó, vajas kenyeret majszoló, fogócskázós rosszcsontra gondoljunk. Sokkal inkább egy olyan hihetetlenül hatalmas, naiv, világvége-elhozós kisfiúra. Magával a fiúval, akit mellesleg Zsetonnak hívnak, még ki is lehetne jönni, de sajnos van egy botja. Nem akármilyen bot ám az. Kissé hataloméhes, és némileg őrült apja, aki varázsló volt, csinálta a botot, és mintegy a Halált kijátszandó, belerakta saját lelkét. Ami átvette az irányítást a fiú felett. És mivel az apát elég mélyen megsértette a többi varázsló, nem csoda, hogy hatalmas varázsháború robbant ki a gyerek feltűnése utáni napokban.

Széltoló persze ebbe a legkisebb mértékben sem akar belekeveredni, mint ahogy ezt nem is várnánk tőle. De az élet megint csak mást tartogat számára. Először is találkozik Coninával, a gyönyörű és veszélyes tolvajlánnyal, aki a nagy hős, Cohen a barbár lánya. A véletlen úgy hozza, hogy együtt folytatják útjukat. Széltoló számára merőben új élményeket tartogat ez a kapcsolat, hiszen életében talán először gyengéd érzelmeket kezd táplálni egy másik lény iránt. Sajnos az ifjú hölgy nem viszonozza a varázsló érzelmeit, aki így még a szokottnál is nyomorúságosabban érzi magát.

Némileg helyreállhatna az önbizalma, mikor találkoznak Incével, aki a barbár hősök új nemzedékéhez tartozik. És aki nagyjából három napja űzi ezt a mesterséget. Tudását egy kézikönyvből merítette, így eléggé híján van a tapasztalatoknak. Ez persze nem tartja vissza attól, hogy teljes átéléssel járja a barbár hősök veszélyes útját. Tapasztalatlanságát fizikumával ellensúlyozza, mely vetekszik egy eltunyult gilisztáéval. Lelkesedésben mindenesetre biztos nincs hiány.

Mikor három ilyen hős kezében van a világ sorsa, általában mindenki hátradől a karosszékben, hiszen nincs is miért aggódni. Most azonban nagyobb a baj, mint eddig bármikor… Mikor Széltoló kedvenc zoknijával, és egy marék homokkal a kezében szembeszáll a világot elpusztítani akaró hatalommal, eldől ki is az igazi hős.

Egyszóval megkaptuk a következő adag Pratchett-őrületet. A szerző hozza a megszokott formáját, ami oly népszerűvé tette műveit. A fergeteges kalandok és mulatságos poénok persze semmit nem érnének a mélyen szántó, tanulságos mondanivaló nélkül. Persze elég nagy kihívás megtalálni azt, de talán lesz valaki, akinek sikerül.

A szerző életrajza