Főkép

Utazni mindig egyfajta kaland, hiszen nem tudhatjuk mi fog szemünk elé kerülni a következő sarkon. Új tájak, sosem látott emberek – hosszan sorolhatnám. De mi van akkor, ha a környezetbe egy cseppet sem illő emberölésnek leszünk szemtanúi? Mrs. McGillicuddy például teljesen kizökken a londoni bevásárlás okozta örömteli hangulatból, és azonmód értesíti a kalauzt a vonaton. Ugyanis a szeme láttára fojtottak meg egy utast a szomszéd vonaton, amely a váltók kiszámíthatatlan működésének eredményeként egy darabig a saját fülkéje mellett zakatolt. Szóval jelentette a látottakat a kalauznak, aki szemlátomást kétkedéssel fogadta az idős hölgy beszámolóját.

A hitetlenség és az átéltek miatt érthető felindultsággal érkezik még végül régi ismerőséhez, aki a bájos St. Mary Meadben lakik. Ismerős a hely? Nem véletlen, hiszen itt lakik az írónő legismertebb nőalakja, a kissé idős Miss Marple. A vacsora elfogyasztása után megtárgyalják az eseményeket, és arra jutnak, hogy a másnapi újságok beszámolóiból majd megtudják a részleteket. Ám a másnapi sajtó egy sor erejéig sem említi a vonatbéli gyilkosságot. Hová lett a hulla? Ki volt a gyilkos?

Ezeket a kérdéseket nem szabad megválaszolatlanul hagyni, és Miss Marple pontosan az az asszonyság, aki határozott elképzelésekkel rendelkezik a válaszok beszerzéséről. Egészen véletlenül van egy elmélete a holttest fellelhetőségéről. Éveinek száma azonban már nem teszi lehetővé az izgalmasnak ígérkező kutatást, ezért kénytelen-kelletlen segítőt kerít maga mellé, aki hozzá hasonlóan okos és talpraesett. Választása Lucy Eyelesbarrow-ra esik, aki már többszörösen is kiérdemelte Anglia legkiválóbb képzett háztartási alkalmazottja címet. Ja és ezen kívül matematikadiplomával is rendelkezik. Ez a kissé szokatlan kettős vág bele a nyomtalanul eltűnt holttest felkutatásába és a rejtélyes gyilkosság felderítésébe. Kell ennél többet mondanom, amikor ez egy Agatha Christie krimi?

A szerző életrajza

Kapcsolódó írások:

Hadnagy Róbert-Molnár Gabriella: Agatha Christie krimikalauz
Agatha Christie képregények
Interjú Mathew Prichard-dal, Agatha Christie unokájával – 2010. november